Bir Roma tapınağına benzeyen ve Markia adında Pataralı bir kadın tarafından yaptırılan bu görkemli anıt mezarın yazıtında, dinsel mimari için özel olan "naos" (tapınağın en kutsal odası), "pronaos" (tapınak ön mekanı, sundurma) ve ''temenos'' (kutsal çevre duvarı) gibi terimlerin kullanılması, sadece mimari planda değil aynı zamanda tasarım ve detaylarda da bir tapınak modelinin kullanıldığını göstermektedir.
Cephesi batıdaki limana bakan mezar, 9.75 x 13.80 m ölçülerinde ve 3.30 m yüksekliğinde bir podyum üzerine oturtulmuştur. Podyum üzerinde yer alan 5.20 x 6.80 m ölçülerinde ve 2.00 m yüksekliğindeki mezar odası, ön cephede 3.00 m derinliğinde bir sundurmaya ve tonozlu bir üst yapıya sahiptir. Mezar odasına podyumun batıdaki cephesinde yer alan sekiz basamaklı bir merdivenle ulaşılmaktadır. Dört köşesi plastelerle süslenmiş mezar odasının önünde tek sıra halinde dört adet Korinth tipi sütun yer alır. Cephe, arşitrav ve friz üzerinde üçgen alınlıkla tamamlanan bir çatı ile vurgulanmıştır. Mezar ayrıca, podyumun kuzey cephesinden girilen sürgü kapılı ve tonozlu bir hyposorion'a sahiptir. Mezar odası (naos) içinde, sekiler üzerine yerleştirilmiş iki adet lahit bulunmaktadır. Burada bulunan iki portre Markia ile babası Alkimos'u betimliyor olmalıdır. Bu portreler ve yazıt, tapınak mezarı MS 260 yıllarına tarihler.
Mezarın on dokuz satırlık yazıtı, lahitlerin konumu, mezar bölümlerinin işlevi ve Lykia da kadının toplumdaki yeri konularında aydınlatıcı bilgi vermektedir. Yazıtın başlangıç bölümü şöyledir: "Bu heroonun tamamını ve temenosunu kendi paramla temelden ben inşa ettirdim. Ben, ikinci adı lasonis olan Markla Aurelia Crysion; döneminin Lykiarkh'ı üçüncü Alkimos'un kızı, Patara ve Sidyma'nın vatandaşı ben; bir matrone ve ömrünü sadece tek bir erkekle yaşayan ben; kendim için ve unutamayacağım sevdiklerim için; Lykiarkh babam üçüncü Alkimos ile Lykialılar'ın arkhiphilaksı ikinci Alkimos'un torunu ve Dionysios'un oğlu, atalarımızdan miras Tanrı Apollon'un kosmeti kocam Alkimos için. Hiç kimse, koydurduğum iki lahdin içine bir başkasını gömmeye izinli değildir. Ancak sadece beni, içine kocamı defnettiğim girişin karşısındaki landin içine gömsünler; ikinci lahitte de babam Alkimos ile oğlu Dionysios lakaplı kardeşim lason yatıyorlar".
Türkiye'nin tartışmasız en güzel plajı olarak bilinen Kaputaş Plajı Kalkana 7 km, Kaş’a ise 19km uzaklıktadır. Avrupada bir çok ünlü turizm firması tarafından Türkiye’nin tanıtımlarına en fazla konu olan yerdir.