Lykia'nın tüm duvarları çatı yükseklğine kadar ayakta kalabilmiş tek tapınağıdır. Yapıldığı dönemde, Patara Halici içindeki Ana Liman'ın agora kenarında yer almaktadır. Sonradan Ortaçağ Suru içine alınarak köşede bir burç olarak kullanılmıştır.
Tapınak, 12.80 metre x 9.70 metre ölçülerinde, en az 1.50 metre yüksekliğinde bir podyum üzerinde yükselir. Podyuma çıkış kuzeyden 10-13 basamaklı bir merdivenle gerçekleşir. Kült odası (naos/cella) ise 8.90 metre x 7.80 metre ölçüleriyle kareye yakındır. Iç limana bakan kuzey cephesinde, Korinth tipi başlıkları olan duvar çıkıntılarının (ante) sınırladığı 2.25 metre derinliğinde bir pranoas (sundurma) yer alır. Bunun önünde ise, aynı zamanda çatıyı taşıyan dört Korinth sütunu bulunmaktadır. Prostylos planlı bu tapınağın kült odasına, 6.60 metre yüksekliğinde 2.90 metre genişliğinde, lento ve söveleri tek parça taştan yapılmış görkemli bir kapıya girilir. Kapının üç tarafını 0.50 metre genişliğinde bir bezeme kuşağı dolaşır. Kapı üst bloğu (lento), her iki yanına yerleştirilen akanthus yapraklu ve volütlü konsollarla vurgulanmıştır. Kült odasının iç duvarları daha kaba biçide işlenmiş, ancak üstleri mermerle kaplanmıştır. Duvarlar çift cidarlı olmasına karşın, iki sıra halinde yükselen arşitrav sıraları tekli bloklardan yapılmıştır.
Bu tapınağın hangi tanrıya adandığı bilinmemektedir; hatta imparator tapınağı, Sebasteion, olma olasılığı vardır. Özellikle kapıdaki bezekler nedeniyle, yapı M.S. 2. yüzyılın üçünçü çeyreğine tarihlenmektedir.
Türkiye'nin tartışmasız en güzel plajı olarak bilinen Kaputaş Plajı Kalkana 7 km, Kaş’a ise 19km uzaklıktadır. Avrupada bir çok ünlü turizm firması tarafından Türkiye’nin tanıtımlarına en fazla konu olan yerdir.